Najlepsza surówka do obiadu. Chrupiąca, pyszna, ma oryginalny smak. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że może w tej zalewie stać w lodówce nawet do dwóch tygodni a i tak będzie smaczna. Mój mąż ją uwielbia. Doskonale pasuje do smażonych ryb.
Składniki:
- 1,5- 2 kg kapusty białej
- 2 papryki kolorowe
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki octu
- 1 litr wody mineralnej gazowanej
Kapustę, papryki i cebulę zeszatkować. Koperek drobno pokroić. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, dodać warzywa. Wymieszać dokładnie i umieścić w słoju lub misce z pokrywką. Najlepiej zrobić ją minimum dzień przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz