surówka z kapusty na wodzie mineralnej


Najlepsza surówka do obiadu. Chrupiąca, pyszna, ma oryginalny smak. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że może w tej zalewie stać w lodówce nawet do dwóch tygodni a  i tak będzie smaczna. Mój mąż ją uwielbia. Doskonale pasuje do smażonych ryb.

Składniki:

  • 1,5- 2 kg kapusty białej
  • 2 papryki kolorowe
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 litr wody mineralnej gazowanej
Kapustę, papryki i cebulę zeszatkować. Koperek drobno pokroić. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, dodać warzywa. Wymieszać dokładnie i umieścić w słoju lub misce z pokrywką. Najlepiej zrobić ją minimum dzień przed podaniem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz