Sałatka ta jest lekka i zawiera wiele witamin. Dodaję do niej wędzonego kurczaka. Zimą przywołuje wiosnę, a latem świetnie pasuje do dań z grilla. Często podaję ją podczas przyjęć w ogrodzie.
Składniki:
- główka sałaty (masłowej lub lodowej)
- 5 rzodkiewek
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 kulka sera mozarella
- 150 g wędzonej piersi z kurczaka
- 3 kromki chleba tostowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- pieprz
- koperek
- szczypta chilli
Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić na kawałki, sałatę porwać. Mozarellę pokroić w półplasterki Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, kurczaka, mozarellę. Zalać sosem i posypać grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz