Na niedzielny obiad proponuję pyszne pieczone słodko-ostre żeberka z dodatkiem ananasa. Takie danie to na pewno gratka dla wielbicieli połączenia owoców i mięsa. Palce lizać!
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
Żeberka opłukać i pokroić na kawałki z kostką. Miód, ketchup, czosnek, cebulę i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać, położyć na brytfankę i piec około 90 minut. Po tym czasie worek przebić, na mięsie ułożyć ananasa i piec, aż mięso się zapiecze na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz