Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni.
*przepis autorski
Składniki:
foremka 24*24 cm
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
- 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
- 2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Z podanych składników upiec biszkopt.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia.
Ale wspaniały sernik, obłęd :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) A ile czasu należy piec biszkopt?
OdpowiedzUsuńokoło 20 minut
Usuń