Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie szpinak to na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
na ciasto:
- 225 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 135 ml letniej wody
na nadzienie:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżka masła
- 1 serek topiony bez dodatków
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 mała pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- ser feta
- pomidor
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle. Dodać. serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć szpinak, mięso i fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C. Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz