drożdżowy placek ze szpinakiem i fetą


Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie szpinak to na pewno Wam zasmakuje. 

Składniki:
na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 135 ml letniej wody
na nadzienie:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżka masła
  • 1 serek topiony bez dodatków
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta
  • pomidor
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle. Dodać. serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. 
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć szpinak, mięso i fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C.  Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek pomidora. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz