Kolejny obiad na wynos dla męża do pracy. Tym razem nie kasza a ryż z ostrym sosem na chińską nutę. Doprawiłam go mieszanką ognistą od firmy Kamis- jest rewelacyjna, mój mąż uwielbia pikantne smaki i często jej używa.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki fasoli z puszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek pomarańczowe papryki
- 1/2 cebuli
- 1 łużka pędów bambusa z puszki
- 3 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- słodka papryka Kamis
- mieszanka ognista w młynku Kamis
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tłuszcz rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyć chwilę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, pędy bambusa, fasolę i kukurydzę. Wlać ketchup, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić razem i doprawić. W pojemniku ułożyć 3/4 ryżu, wyłożyć sos a na środku ułożyć jeszcze gałkę ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz