Pyszne kruche ciasteczka z makiem przełożone marmoladą wieloowocową. Nie można się od nich oderwać. Jeżeli lubicie bardziej słodkie ciastka, to dodajcie więcej cukru.
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa Jamar
- cukier puder
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować. Foremką w kształcie kwiatka lub inną wycinać ciasteczka, układać na blasze i piec około kwadransa w 180*C. Po wystudzeniu smarować marmoladą, sklejać po dwa i posypać cukrem pudrem.
Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na:http://kulinariat.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w piątek i dopiero dziś weszłam znów na Twą stronę, żeby pogratulować przepisu, bo ciastka wyszły rewelacyjne i właśnie sobie doczytałam że w przepisie powinna być jeszcze śmietana......
OdpowiedzUsuńno to cieszę się, że wyszły:)
Usuń