ciasto jogurtowe z truskawkami


Wilgotne, przepyszne ciasto z truskawkami. Robi się je ekspresowo, jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Z podanej porcji składników wychodzi duża blaszka wysokiego ciasta. Ma tylko jedną wadę- znika błyskawicznie!

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywno. Mąkę,cukier, jogurt, olej, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać na najniższych obrotach miksera krótko, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto (jest dość geste) a na wierzch położyć truskawki pokrojone w połówki. Posypać migdałami. Piec około godziny w 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 




7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam truskawki w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie,nie długo sezon się zacznie, to muszę wypróbować Twój przepis , dzięki za niego .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piecze się... Czekamy z niecierpliwością na efekt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszności :) Już mi czerwcem zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jogurtowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń