Wilgotne, przepyszne ciasto z truskawkami. Robi się je ekspresowo, jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Z podanej porcji składników wychodzi duża blaszka wysokiego ciasta. Ma tylko jedną wadę- znika błyskawicznie!
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 1 torebka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywno. Mąkę,cukier, jogurt, olej, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać na najniższych obrotach miksera krótko, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto (jest dość geste) a na wierzch położyć truskawki pokrojone w połówki. Posypać migdałami. Piec około godziny w 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie, uwielbiam truskawki w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńchętnie zrobię ale z rabarbarem
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,nie długo sezon się zacznie, to muszę wypróbować Twój przepis , dzięki za niego .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiecze się... Czekamy z niecierpliwością na efekt!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :) Już mi czerwcem zapachniało :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurtowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń