drożdżowy piegusek z rabarbarem



Ciasto z rabarbarem u mnie to obowiązkowy wypiek wiosenny. Robię je zawsze, jak tylko rabarbar pojawi się w moim ogródku. Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc tym razem padło na takie. Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem maku, warstwy sera, rabarbaru i chrupiącej kokosowej kruszonki. Zostało zjedzone jeszcze ciepłe, ledwie zdążyłam odłożyć kawałek do zdjęcia.

Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suchego maku
na wierzch:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g białego sera (kostka)
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka drobnego kokosu
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę cukru i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać chwilę, wlać ostudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło zagnieść z kokosem, cukrem i mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze mąki. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować ser, na nim ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut. 





Inspiracja (z moimi zmianami)

2 komentarze: