Ciasto z rabarbarem u mnie to obowiązkowy wypiek wiosenny. Robię je zawsze, jak tylko rabarbar pojawi się w moim ogródku. Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc tym razem padło na takie. Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem maku, warstwy sera, rabarbaru i chrupiącej kokosowej kruszonki. Zostało zjedzone jeszcze ciepłe, ledwie zdążyłam odłożyć kawałek do zdjęcia.
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 10 g suchych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 50 g stopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki suchego maku
na wierzch:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 250 g białego sera (kostka)
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka drobnego kokosu
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę cukru i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać chwilę, wlać ostudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło zagnieść z kokosem, cukrem i mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze mąki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować ser, na nim ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło zagnieść z kokosem, cukrem i mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze mąki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować ser, na nim ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut.
Inspiracja (z moimi zmianami)
Wspaniale wygląda aż szkoda jscć.
OdpowiedzUsuńno nie dziwię się, że tak znikało, marzy mi się takie :)
OdpowiedzUsuń