Tak mi się dziś nie chciało gotować, że z tego lenistwa wymyśliłam przepyszne danie. Wiem, wiem, ach ta skromność... Ale chyba o czymś świadczy, że dwie osoby zjadły porcję dla czterech.... Lekki nie zagęszczany gulasz drobiowy ze świeżym szpinakiem i zielonym groszkiem z ogródka, pieczarkami i suszoną papryką. Podany z ryżem i surówką z marchewki. A do obiadku obowiązkowo kompocik:)
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 150 g pieczarek
- garść liści szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżki papryki suszonej w płatkach
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- koperek
- 1 szklanka ryżu
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucić do cebuli i podsmażyć na złoto mieszając. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wrzucić groszek, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem. W osobnym garnku szpinak drobno posiekać, podsmażyć na maśle z czosnkiem i solą. Dodać do mięsa. Dodać suszoną paprykę i przyprawić do smaku. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Gulasz podawać z ryżem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz