maślane motylki


Wiele osób uważa za szaleństwo pieczenie ciastek w domu. Owszem, nie jest to szybka sprawa, ale akurat ja bardzo to lubię. Ostatnio jednak mam mniej czasu i dlatego robię ich mniej. Skusiłam się na szybkie maślane ciasteczka, bez dodatków. Są bardzo kruche i długo świeże. Na pewno pyszne byłyby przełożone marmoladą i posypane cukrem pudrem. Ale wtedy radziłabym dać do ciasta połowę cukru. 

*na około 3 duże blaszki z piekarnika
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g dobrego masła
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i wycinać foremką ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut, aż będą złote. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne, szybkie ciasteczka.
    A wersja z marmoladą brzmi smakowicie;-)

    OdpowiedzUsuń