Pogoda się zepsuła, zimno a nawet bardzo. Na obiad więc coś sytego, pikantnego, rozgrzewającego. Miksowane zupy pojawiają się u mnie coraz częściej. Kabaczkowa z dodatkiem imbiru i prażonego słonecznika będzie doskonałym obiadem na nadchodzące jesienne chłody.Do kremowej zupy bardzo pasuje jajko i chrupiące grzanki ze słonecznikowego chlebka.
Składniki:
- kość wędzona
- cebula
- 2 marchewki
- 1 duży kabaczek
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 3 łyżki manny
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
- 3-4 jajka
- 5-6 kromek chleba słonecznikowego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- natka pietruszki
Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i razem ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać. Zupę zabielić śmietaną i podawać z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz