krem z kabaczka ze słonecznikiem


Pogoda się zepsuła, zimno a nawet bardzo. Na obiad więc coś sytego, pikantnego, rozgrzewającego. Miksowane zupy pojawiają się u mnie coraz częściej. Kabaczkowa z dodatkiem imbiru i prażonego słonecznika będzie doskonałym obiadem na nadchodzące jesienne chłody.Do kremowej zupy bardzo pasuje jajko i chrupiące grzanki ze słonecznikowego chlebka. 

Składniki:

  • kość wędzona
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 duży kabaczek
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 łyżki manny
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
  • 3-4 jajka
  • 5-6 kromek chleba słonecznikowego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i razem ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać. Zupę zabielić śmietaną i podawać z dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz