buraczki i barszczyk 2 w 1


Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione.

Składniki:

  • 5 kg buraczków
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną. 

3 komentarze:

  1. Ile wyjdzie słoików z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie mnie też to interesuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. to zależy od wielkości słoiczków ale jest tego dośc dużó

    OdpowiedzUsuń