Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione.
Składniki:
- 5 kg buraczków
- 2 litry wody
- 1/2 litra octu
- 1/2 kg cukru
- 3 łyżeczki soli
- 5 listków laurowych
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną.
Ile wyjdzie słoików z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńNo właśnie mnie też to interesuje?
OdpowiedzUsuńto zależy od wielkości słoiczków ale jest tego dośc dużó
OdpowiedzUsuń