Serniki bez spodu to moje ulubione. Do tego dodałam skórkę i sok z pomarańczy, dzięki czemu był bardzo aromatyczny i oblałam czekoladą. Zrobiłam go ze swojskiego sera, co jeszcze dodało mu smaku. Bardzo smakował mojemu mężowi, który jest miłośnikiem serników.
*foremka 21 cm
Składniki:
- 190 g masła
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 700 g sera białego
- skórka otarta z pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 75 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka płatków migdałowych
Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy i piec w 180*C około godziny. Sernik sporo wyrośnie, ale niestety opadnie. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku na godzinę a następnie wystudzić najlepiej przez noc. Czekoladę i mleko podgrzać w kąpieli wodnej i rozpuścić. Polać sernik i posypać migdałami.
PYSZNE MUSIAŁO BYĆ !!!
OdpowiedzUsuń;-)
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA
SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Zjadłabym sernik... :) jakikolwiek a ten w dodatku wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie :) do wypróbowania a tym czasem zapraszam do mnie odwiedź w koncu
OdpowiedzUsuńwww.marynawkuchni.wordpress.com
Naprawdę polecam ten przepis na sernik. Wyszedł prze pyszny. Zrobiłam z 1 kg sera i szklanki cukru pudru, a pozostałe składniki tak jak w przepisie.
OdpowiedzUsuń