niebieski deser z bialek


Taki deser to doskonały pomysł na wykorzystanie zbędnych białek. W połączeniu z galaretką tworzą lekką piankę. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce sezonowe i bitą śmietanę. I deser gotowy. Szybko i efektownie. 

Składniki na 4 porcje:
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej
  • 1 opakowanie galaretki turkusowej
  • 4 białka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny
  • jagody
Galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Przelać do czterech pucharów i odstawić do stężenia. W międzyczasie turkusową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy przestygnie i zacznie tężeć ubić pianę z białek i wymieszać z galaretką. Wylać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na deser i udekorować owocami. 

3 komentarze: