Taki deser to doskonały pomysł na wykorzystanie zbędnych białek. W połączeniu z galaretką tworzą lekką piankę. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce sezonowe i bitą śmietanę. I deser gotowy. Szybko i efektownie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie galaretki niebieskiej
- 1 opakowanie galaretki turkusowej
- 4 białka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- maliny
- jagody
Galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Przelać do czterech pucharów i odstawić do stężenia. W międzyczasie turkusową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy przestygnie i zacznie tężeć ubić pianę z białek i wymieszać z galaretką. Wylać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na deser i udekorować owocami.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!! Z chęcią zjadłabym taki deserek
OdpowiedzUsuńBłękitna laguna :) Aż się rozmarzyłam... :)
OdpowiedzUsuń