Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem.
Składniki na 6 sztuk:
- 600 g mąki
- 180 ml mleka
- 200 ml wody
- 20 g drożdży
- 35 g oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut.
Fajnie zrobić takie bagietki samemu-najlepsze ciepłe i tak jak przedstawione z dżemem;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, w sam raz na niedzielne śniadanko;)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe bułeczki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń