Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy.
Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki
- cebula
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz czarny ziarnisty
- ziarna kolendry
- natka pietruszki
- groszek ptysiowy
- jajka na twardo
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz