kieszonki z szynką i serem


Takie naleśnikowe kieszonki z pikantnym farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem.  Świetnie też smakują z sosem czosnkowym. 

Składniki:
na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju


na nadzienie:
  • 250 g szynki
  • 1 duża cebula
  • 200 d żółtego sera
  • pieprz czarny
na panierkę:
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto. 

2 komentarze:

  1. Nie jadłam takich rzeczy. Ale aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam i smakują świetnie,oby więcej takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń