Takie naleśnikowe kieszonki z pikantnym farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem. Świetnie też smakują z sosem czosnkowym.
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
na nadzienie:
- 250 g szynki
- 1 duża cebula
- 200 d żółtego sera
- pieprz czarny
na panierkę:
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto.
Nie jadłam takich rzeczy. Ale aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
robiłam i smakują świetnie,oby więcej takich przepisów.
OdpowiedzUsuń