łopatka z rękawa


Mięsa z rękawa lubię za to że są aromatyczne i soczyste. Często piekę je w niedzielę, ale przyprawiam już w sobotę, zamykam w rękawie i chowam do lodówki. Wtedy mięsko przechodzi przyprawami i smakuje jeszcze lepiej. 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Przyprawy, sól i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i mieszanką natrzeć mięso. Umieścić je w rękawie do pieczenia i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rękaw z mięsem umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 90 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby mięsko się zarumieniło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz