Mięsa z rękawa lubię za to że są aromatyczne i soczyste. Często piekę je w niedzielę, ale przyprawiam już w sobotę, zamykam w rękawie i chowam do lodówki. Wtedy mięsko przechodzi przyprawami i smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
Przyprawy, sól i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i mieszanką natrzeć mięso. Umieścić je w rękawie do pieczenia i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rękaw z mięsem umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 90 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby mięsko się zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz