tort bezowo-cytrynowy


  • To coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
średnica 25 cm:
na bezę:
  • 8 białek
  • 400 g drobnego cukru
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
  • 3 małe cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 125 g mascarpone
  • 125 g kremówki
  • borówki do dekoracji


Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny.


2 komentarze: