Dotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz.
Składniki:
- słoiczek buraczków (400 g)
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika)
- cukier
- sól
- pieprz
Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny.
świetne do obiadu:)
OdpowiedzUsuńU nas się nie jadło buraczków, a w takiej wersji zagościły w Wielkanoc i się zadomowiły; )
OdpowiedzUsuń