Taki dość pikantny sos pojawia się na naszym stole dość często. Jest nieodłącznym dodatkiem do pasztecików, krokietów czy zapiekanek. Świetny także do pieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dobrego majonezu
- kilka rzodkiewek
- kilka gałązek koperku
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta chili
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać. Sos najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki i nie przyprawiać od razu mocno, bo po jakimś czasie nabierze ostrości.
Spodobał mi się ten dip z rzodkiewką, musi to faktycznie świetnie smakować do grilla.
OdpowiedzUsuń