dip rzodkiewkowy


Taki dość pikantny sos pojawia się na naszym stole dość często. Jest nieodłącznym dodatkiem do pasztecików, krokietów czy zapiekanek. Świetny także do pieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje. 

Składniki:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki dobrego majonezu
  • kilka rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać. Sos najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki i nie przyprawiać od razu mocno, bo po jakimś czasie nabierze ostrości. 

1 komentarz:

  1. Spodobał mi się ten dip z rzodkiewką, musi to faktycznie świetnie smakować do grilla.

    OdpowiedzUsuń