jarzynowa z klopsikami


Nie zawsze mam czas na gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. 

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki. 


1 komentarz: