Nie zawsze mam czas na gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
- duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony)
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.
taka zupa jest najlepsza na zimę:)
OdpowiedzUsuń