Takie kanapeczki polecam na sylwestra, przyjęcia urodzinowe, imieninowe, karnawałowe i wszystkie inne. Są fajne bo zjada się je na dwa kęsy, dlatego idealnie się nadają na imprezy stojące, gdzie wystarczy przekąskę wziąć do ręki, bez potrzeby używania talerzyków. Ważne jest aby nie przygotować ich zbyt wcześnie i żeby koniecznie pod pastę dać po kawałku sałaty bo inaczej krakersy odmiękną, a smaczne są jak są chrupiące.
Składniki:
- paczka krakersów solonych
- 3 jajka
- 120 g konserwy drobiowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- pieprz
- koperek
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- oliwki zielone nadziewane papryką
- 2 kabanosy
- kilka rzodkiewek
- zielony ogórek
- 2 ogórki konserwowe
- 2 liście sałaty
Jajka ugotować na twardo. Obrać, wymieszać z połową majonezu i połową chrzanu, przyprawić pieprzem. Razem zmiksować na pastę, dodać posiekany koperek. Przygotować drugą pastę: Konserwę wymieszać z chrzanem i majonezem. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na krakersach. Na każdy nałożyć szprycą po trochę pasty. Kabanosy pokroić na grube plasterki, oliwki i pomidorki na połówki, resztę dowolnie. Udekorować kanapeczki według gustu.
A czy krakersy nie rozmiękają Ci pod wpływem past? Ja zrezygnowałam z takiej przekąski na imprezy z tego właśnie powodu. :(
OdpowiedzUsuńwytrzymały kilka godzin. wystarczy dać suchą sałatę pod pastę
Usuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń