Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce.
*blaszka 29*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki)
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
na masę śmietanową:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
- 50 g mlecznej czekolady
- 6 małych paczek herbatników
Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki i upiec w 180*C przez około 30 minut. Po wystudzeniu lub przed przekładaniem przekroić na dwa blaty.
Mmm, z masą kajmakową musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń