bułeczki mleczne z sezamem


Domowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 80 g stopionego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 większa łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • łyżka sezamu
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i solą, przesiać. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać mąki i masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa. 

3 komentarze:

  1. robiłam kiedyś podobne, były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki wyglądają smakowicie. Musiały być smaczne :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki właśnie upiekłam, prezentują się imponującą :) Czekamy już tylko aż ostygnął aby spróbować jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń