karczek po włosku


Bardzo aromatyczne, kruche i soczyste mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy.

Składniki:
  • 4 plastry karczku wieprzowego
  • 4-5 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1/2 małej łyżeczki soli
  • olej do smażenia (około 3 łyżki)
  • świeże listki oregano do dekoracji
Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Taki karczek można przygotować na kilka sposobów:
1.  Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba.
2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
3. Upiec na grillu lub patelni grillowej.

W przygotowaniu tego dania pomagała mi Emilka:





3 komentarze:

  1. Dzisiaj z Nowym Rokiem po raz pierwszy zetknęłam się z Pani blogiem i zaciekawił mnie przepis na karczka po włosku.Będę próbować.Z Nowym Rokiem życzę pomyślności i dużo radości w Pani pasji kulinarnej do tworzenia nowych przepisów.Z pozdrowieniami dla Pani i Emilki-Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo! Również życzę wszystkiego dobrego,pozdrawiam!

      Usuń