Bardzo aromatyczne, kruche i soczyste mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy.
Składniki:
- 4 plastry karczku wieprzowego
- 4-5 łyżek ketchupu łagodnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 1/2 małej łyżeczki soli
- olej do smażenia (około 3 łyżki)
- świeże listki oregano do dekoracji
Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Taki karczek można przygotować na kilka sposobów:
1. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba.
3. Upiec na grillu lub patelni grillowej.
W przygotowaniu tego dania pomagała mi Emilka:
Dzisiaj z Nowym Rokiem po raz pierwszy zetknęłam się z Pani blogiem i zaciekawił mnie przepis na karczka po włosku.Będę próbować.Z Nowym Rokiem życzę pomyślności i dużo radości w Pani pasji kulinarnej do tworzenia nowych przepisów.Z pozdrowieniami dla Pani i Emilki-Alina
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo! Również życzę wszystkiego dobrego,pozdrawiam!
UsuńSmaczne ;))
OdpowiedzUsuń