warstwowa sałatka z tuńczykiem


Klasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało. 

Składniki:
  • 5 jajek 
  • puszka tuńczyka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 łyżek majonezu
  • pieprz
Jajka ugotować na twardo,wystudzić, obrać, oddzielić białka od żółtek.Ser i  białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę posiekać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Na dnie miski ułożyć połowę ryżu, posmarować połową majonezu, posypać pieprzem. Wyłożyć kolejne warstwy: ser, cebulę, białka, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, resztę ryżu. Posmarować resztą majonezu, posypać pieprzem i startymi żółtkami. Schłodzić. 

3 komentarze:

  1. Świetna sałatka. Idealna na imprezy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka, robiłam na Sylwestra, na pewno do powtórzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Także zrobiłam i smakuje bardzo.
    Szybko się ją robi.
    Polecam dla niespodziewanych gości.

    OdpowiedzUsuń