Klasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało.
Składniki:
- 5 jajek
- puszka tuńczyka
- 3/4 szklanki ryżu
- 100 g żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz
Jajka ugotować na twardo,wystudzić, obrać, oddzielić białka od żółtek.Ser i białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę posiekać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Na dnie miski ułożyć połowę ryżu, posmarować połową majonezu, posypać pieprzem. Wyłożyć kolejne warstwy: ser, cebulę, białka, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, resztę ryżu. Posmarować resztą majonezu, posypać pieprzem i startymi żółtkami. Schłodzić.
Świetna sałatka. Idealna na imprezy.
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, robiłam na Sylwestra, na pewno do powtórzenia!
OdpowiedzUsuńTakże zrobiłam i smakuje bardzo.
OdpowiedzUsuńSzybko się ją robi.
Polecam dla niespodziewanych gości.