Nowa naleśnikarka wypróbowana, naleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.
Składniki na 4 duże sztuki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
na nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli
- 1/2 czerwonej papryki
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyża oleju
- kilka liści sałaty lodowej
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon.
Bardzo smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńdziękuję, nie da się ukryć, że były smaczne:)
UsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńSmażymy je jak krokiety czy jemy takie zimne ?
OdpowiedzUsuńNie zimne. Bo nadziewamy cieple naleśniki cieplym farszem a można nawet gorącym. Jemy po prostu jako naleśniki. Można oczywiście usmażyć jak krokiety.
UsuńPrzepyszny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)