To kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone.
*foremka 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
- 600 ml jogurtu brzoskwiniowego
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
- kilka plastrów ananasa z puszki
dodatkowo:
- opakowanie galaretki cytrynowej
- opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego)
Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.
Bardzo ciekawe i na pewno smakowite ciacho :D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast spodu biszkoptowego można zrobić spód z pokruszonych herbatników? Kamila
OdpowiedzUsuńtak, można tez wyłożyć dno foremki biszkoptami, będzie jeszcze szybciej
UsuńWygląda obłędnie :O
OdpowiedzUsuń