Ta kremowa i delikatna zupa to mój pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu. Mojej córeczce bardzo smakuje, zwłaszcza z grzankami. Czasami dodaję do niej gotowane jajko, taką wersję też polecam.
Składniki:
- 1,5-2 litra czystego rosołu
- paczka mrożonego szpinaku
- 100 g serka topionego bez dodatków
- duży ząbek czosnku
- 150 g chudego boczku wędzonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- grzanki
Rosół podgrzać, wrzucić szpinak i gotować kilka minut. Dodać serek topiony, mieszając gotować aż się rozpuści a następnie zmiksować blenderem na krem. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Zupę zabielić śmietaną. Podawać z boczkiem i grzankami. Do smaku można posypać natką.
Fantastyczny kolorek! :)
OdpowiedzUsuń