kakaowe naleśniki z malinami ze słoiczka


Maliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.  

Składniki:
  • 200 ml maślanki
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • 50 g cukru 
  • 2 łyżki oleju
na nadzienie:
  • kostka białego sera (250 g)
  • słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml)
  • łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru waniliowego
  • mały kubeczek jogurtu malinowego
  • cukier puder do dekoracji
Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia.

 Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami. 

2 komentarze:

  1. Powinnaś ostrzegać, żeby nie czytać takich postów będąc głodnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba tak muszę zrobić. A co ja mam powiedzieć jak już trzy miesiące się odchudzam i nie jem praktycznie nic z tego co gotuje? a tu trzeba ugotować, a potem jeszcze pisać i patrzeć na zdjęcia....to dopiero katusze:)

      Usuń