mintaj w sezamie


Tradycyjną piątkową rybkę warto odmienić dodatkiem sezamu. Dzięki niemu panierka będzie bardziej chrupiąca a całość nabierze wyraźniejszego smaku. 

Składniki:
  • 4 filety z mintaja
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Rozmrożoną rybę osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z jajkiem i mlekiem tworząc gęste ciasto. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Rybę panierować najpierw w cieście a następnie w bułce z sezamem. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz