Tradycyjną piątkową rybkę warto odmienić dodatkiem sezamu. Dzięki niemu panierka będzie bardziej chrupiąca a całość nabierze wyraźniejszego smaku.
Składniki:
- 4 filety z mintaja
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Rozmrożoną rybę osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z jajkiem i mlekiem tworząc gęste ciasto. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Rybę panierować najpierw w cieście a następnie w bułce z sezamem. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz