Chyba każdy zna klasyczne rurki z kremem, to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Delikatne i rozpływające się w ustach kruche ciasto wypełnione kolorową pianką to gratka nie tylko dla małych łasuchów. Idealnie sprawdzą się do filiżanki kawy lub herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego masła, z margaryną nie będą tak dobre.
Składniki:
- 225 g mąki
- 125 g dobrego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
na nadzienie:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka niebieska
Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc bokiem bez cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania.
ale fajny pomysł na krem:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.. chętnie wypróbuję :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń