kostka jogurtowo-truskawkowa


Ciągnie mnie już w kierunku lata i letnich orzeźwiających deserów. Nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda  truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne. 

P.S. ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej a następnie odwróciłam formę do góry dnem. Równie dobrze można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej. 

*foremka 20*20 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • niecałe pół szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
  • 600 ml jogurtu truskawkowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • łyżka cukru pudru
na wierzch
  • 450 g truskawek 
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić. 

Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki zalać około dwiema szklankami galaretki, resztę galaretki odstawić. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową. 


Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek. 



Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą bitą śmietaną. 









1 komentarz:

  1. Cudownie letnie! Też już się truskawek doczekać nie mogę... :)

    OdpowiedzUsuń