deser z pomarańczy


Banalny w przygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można go jeść na ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów.

*na 6 sztuk
Składniki:
  • duża pomarańcza
  •  4 jajka
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki
  • dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich
Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i gotować pod przykryciem około pół godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. 




5 komentarzy:

  1. Mozna te formy czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie formy możesz śmiało zastąpić formami papierowymi - znajdziesz je w supermarketach, w różnych rozmiarach. Upieczesz, zjesz, wyrzucisz :)

      Usuń
    2. A ja mam pytanie gfzie te formy mizna kupic? Sa sliczne😉

      Usuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń