Ten tort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie.
p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj)
*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
- 8 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 250 g orzechów włoskich
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 200 g chałwy
- 1 opakowanie śnieżki
- 2 łyżeczki żelatyny
do dekoracji:
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g czekolady mlecznej
- łyżka mleka
- kwiatki cukrowe
do nasączenia:
- 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej
- ewentualnie odrobina alkoholu
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Orzechy przeznaczone do dekoracji posiekać (kilka odłożyć) i uprażyć na suchej patelni.
inspiracją do zrobienia tortu był tort na stronie ciasta.net- zrobiłam jednak ze swoich proporcji, zupełnie innych niż podane w tamtym przepisie
ciagle przekladam wypieki z chalwa ale w koncu czas na wyprobowanie jakiegos ciasta:) Twoje brzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę, więc lada dzień skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog - super przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla jubilata :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda imponująco :)
Wszystkiego naj... dla Solenizanta :o)
OdpowiedzUsuńA tort... pysznie wygląda :o)
istne cudo!
OdpowiedzUsuńWitam . Przepis jest na tortownicę 21 czy może 26 cm ? Trochę dużo tych jajek na 21 cm. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa zdjeciu widac ze do ciasta dodane jest cacao....same orzechy nie daja tego koloru
OdpowiedzUsuńGdyby bylo dodane to bym napisała. W cieście mię ma kakao a kolor zawsze taki wychodzi, robiłam go juz kilka razy.
UsuńA do ciasta nie dodaje się mąki ?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńPrzepis jest świetny! Tort piekłam już kilka razy i zawsze jest hitem! Tym razem chciałabym upiec go w kształcie prostokąta, w takiej typowej formie do pieczenia ciast, czy powinnam składniki podwoić, czy może wystarczy 1,5 raza? Z góry dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Najlepiej z podwójnej, żeby był wysoki.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZabieram się właśnie za pieczenie tego tortu.Mam jednak wątpliwości do użycia Śnieżki.
Na opakowaniu jest napisane na 200 ml.mleka i w ten sposób uzyskuje się bitą śmietanę.
W przepisie jest napisane.że do kremówki dodaję śnieżkę?czyli zamiast z mlekiem mieszam ja z kremówką?
A żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać?
Może to jest oczywiste ale nigdy nie dodawałam ani śnieżki ani żelatyny stąd moje wątpliwości.
Proszę o szybką odpowiedż. Pozdrawiam Mela