Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę.
Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki.
Składniki:
- duży podwójny filet z kurczaka
- 2 cebule
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól,pieprz
- olej do smażenia
na zalewę:
- 300 ml wody
- mały słoiczek ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- duża łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu
- łyżeczka ziaren pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy
Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso i cebulę ułożyć w misce i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Robię w takiej zalewie rybę, pychotka! Z mięskiem jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńPomidorowy kurczaczek....takiego jeszcze nie jadłam :o) Przepis sobie zapisuję :o)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, robię podobne kąski.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietna marynata, dawno nic tak dobrego nie jadłam! Zastanawiam się jakby taką samą marynatę zrobić np. do szczupaka ciekawe jak mięso rybne by w niej smakowało.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało 😊 ja robiłam mintaja i byl pyszny
Usuń