rogaliki na śmietanie


Kruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki. 

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru + do posypania
  • 125 ml śmietany gęstej 18%
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • marmolada lub powidła
  • jajko do posmarowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.






 Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.





Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz