Kruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru + do posypania
- 125 ml śmietany gęstej 18%
- 1 żółtko
- 1 jajko
- marmolada lub powidła
- jajko do posmarowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz