Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
na krem kukułkowy:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g cukierków kukułek
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
na warstwę czekoladową:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 250 g biszkoptów
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wrzątku
- 4 kieliszki wódki
dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki wiórków białej czekolady (użyłam takich ze sklepu Słodki Świat)
- 1/2 szklanki posłodzonej kawy
Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.
Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową.
Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę.
Składanie ciasta:
Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady.
wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, tylko chęci do zrobienia brakuje :)
OdpowiedzUsuńapetyczny)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kukułki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek takiego ciacha... :)
Bardzo efektowne ciasto:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, zdecydowanie polecam, pyszne !!! - szczególnie warstwa z czekoladą, warte "grzeszku" ;)
OdpowiedzUsuńRozumiem, ze przy biszkopcie najpierw ubijamy bialka z cukrem? Cukier zostal pominiety w przepisie
OdpowiedzUsuńWitam.Na blache 24x34cm. trzeba podwoic skladniki?
OdpowiedzUsuńnajlepiej zrobić z półtorej.
Usuń