Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników.
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa.
Chyba i ja się skuszę na takie przetwory :) Myślę, że skorzystam z twojego przepis a wrażeniami podzielę się u siebie na blogu kulinarnyblog.pl
OdpowiedzUsuń