ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem


Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)

Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • szczypta soli
na solony karmel:
  • 2 łyżki cukru
  • 30 ml wody
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
dodatkowo:
  • 200 g kajmaku
  • ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej
Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić. 
Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi. 
Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli. 


2 komentarze: