Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 jajko
- 200 g masła
- szczypta soli
na solony karmel:
- 2 łyżki cukru
- 30 ml wody
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- łyżka masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
dodatkowo:
- 200 g kajmaku
- ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej
Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.
Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli.
Na coś takiego mam ochote, idealne rozwiazanie na nadchodzace upały:-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń