Przygotowanie tego ciasta jest tak banalne, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe a najlepsze są chrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.
*foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki:
na ciasto:
- 260 g mąki
- 4 jajka
- 55 g mąki ziemniaczanej
- torebka budyniu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- szklanka oleju
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 4 jabłka
- 100 g rodzynek
- łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
a po co ten budyn?
OdpowiedzUsuńmożna go zastąpić mąką ziemniaczaną, ja lubię posmak budyniu w ciastach.
UsuńPo takiej kolacji z pewnością mieliście słodkie sny :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze mam słodkie sny 😊 ciasta mi się śnią po nocach 😊
UsuńChyba warto jutro go upiec-bo szybkie
OdpowiedzUsuńBardzo polecam 😊
OdpowiedzUsuńWygląda super, uwielbiam takie ciasta "na szybko", jutro wypróbuje przepis, może dam więcej jabłek bo tonęęę w jabłkach :-)
OdpowiedzUsuńnie wyszło ciasto było ciemne od cynamonu i strasznie gęste że nie mogłam od miski przelać na blachę gdzie błąd.
OdpowiedzUsuńwyszło mi strasznie geste że nie mogłam dać ciasta na tortownicę i jabłka na wierzchu i się spaliły przez te ciasto bo było go mało i gęste że nie mogłam rozdzielić.Co ja żle zrobiłam
OdpowiedzUsuńA na pewno nie pomyliła Pani proporcji? piekłam z tego przepisu 3 razy i zawsze wychodziło bez problemu.
Usuńciasto mi nie wyszło gęste nie moglam podzielić na dwie części ażeby dać jabłka i jabłka są na wierzchu spalone gdzie popełniłam błąd
OdpowiedzUsuńod czego to zależy ile mam dać mam mąki od ilości jajek.Dziękuję
OdpowiedzUsuńpotrzebuję przepis na zwykłe ciasto piaskowe,Dziękuję
OdpowiedzUsuńRobiłam ;-) I polecam :) Szybkie ciacho do kawki na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńA jaka ilość w gramach tego budyniu?
OdpowiedzUsuńPotwierdzam zdanie poprzedniczek; przez ten budyń ciasto jest za gęste i nie wychodzi.
OdpowiedzUsuń