Kurczak z ananasem często gości na naszym stole. Najczęściej dodaję do niego żurawinę i zapiekam z żółtym serem ale tym razem odrobinę zmieniłam przepis. Żurawinę zamieniłam dżemem wiśniowym a ser żółty mozzarellą. Wiśnie idealnie się sprawdziły, w zasadzie nie było czuć bardzo różnicy, bo tak jak żurawina są słodko-kwaśne. Do tego dania najlepiej użyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych wiśni z dżemu, żeby nie wypłynął całkiem podczas pieczenia.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry ananasa
- 4 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego gęstego
- 125 g sera mozzarella
- sól, pieprz
- słodka papryka
- olej
Mięso opłukać, podzielić na cztery plastry. Każdy pięścią niezbyt mocno utłuc. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron. Blaszkę do pieczenia mięsa natrzeć olejem i ułożyć kurczaka. Na każdym kawałku położyć plasterek ananasa a środek napełnić wiśniami z dżemu. Przykryć plastrami mozzarelli. Piec w 200*C około 15 minut.
wspaniała kompozycj smaków!
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuń