Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.
*tortownica 21 cm
Składniki:
- 240 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- klika brzoskwiń
na kruszonkę:
- 85 g zimnego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykorzystam przepis,bo jest naprawdę super ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, nie mogę nie spróbować :)
OdpowiedzUsuń