Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę:
- Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku.
- Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.
- Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.
- Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną.
- W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron.
- Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.
- Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.
- Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.
- Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków.
- Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.
Składniki na około 60 ciasteczek:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
na krem:
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki rumu
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.
Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około 3-4 minuty odwracając formę.
Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić. W międzyczasie przygotować krem: orzechy zetrzeć i ugotować na mleku, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Super przepisik, ciasteczka świąteczne ale nie tylko.Mam techniczne pytanie, posiadam kuchenkę elekktryczną , z płytą ceramiczną , czy da radę na takowej upiec orzeszki na żeliwnej patelni-formie ?
OdpowiedzUsuńWidziałam na Allegro formy do orzeszków na kuchnie elektryczne
Usuńorzeszki są super, u mnie się takie robi od dawna
OdpowiedzUsuńA co z mlekiem? Bo w skaldnikach jest a potem jak piszesz jak zrobić krem nie ma :)
OdpowiedzUsuńMleko jest potrzebne aby ugotować na nim orzechy, proszę przeczytać informację obok 3 zdjęcia.
OdpowiedzUsuńCiasteczka orzeszki.....mniam...
OdpowiedzUsuńA gdzie kupić takie cudo?
OdpowiedzUsuńna allegro są. Ja kupiłam na targu staroci, wychodzi dużo taniej.
Usuńelektryczne u chinczykow na 24 polowki 60zl
UsuńPolecam maszynkę elektryczną:) Opieka od razu z obu stron
OdpowiedzUsuńBRAWO za porady na początku. Gdyby wszyscy podawali takie praktyczne informacje, to pieczenie / gotowanie nie kończyłoby się nauką na błędach.
OdpowiedzUsuńP.S. Podczas porządków na strychu znalazłem radziecką patelnie-formę z 1973r. i zamierzam ją wypróbować z tym przepisem ;)
Pzdr!
bardzo dziekuje, cieszę się, że rady sie przydają. A co do formy to taka własnie będzie najlepsza:)
UsuńNajlepsze sa maszynki do pieczenia na prąd, ja taka mam i jestem mega zadowolona. Na allegro są.a krem zawsze robie z kakao , mlekiem w proszku ,
OdpowiedzUsuńmargaryna i cukrem.
A czy można zamiast rumu użyć łyżeczkę spirytusu?
OdpowiedzUsuńMożna dać jakikolwiek alkohol chodzi o to żeby masa dluzej wytrzymala
OdpowiedzUsuńwitam,robię te orzeszki na święta i na co dzień.Pyszne orzeszki/wspomnienie z dzieciństwa/a ten przepis jest extra.Pozdrawiam i życzę smacznego.IKA
OdpowiedzUsuń