ciasto "słodkie moro"



Ciasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. 

*tortownica 26 cm:
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę truskawkową:
  • 200 g truskawek (najlepiej mrożonych)
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • łyżka cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania)
na masę jagodową:
  • 200 g jagód
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • łyżka cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g galaretki owoce leśne (około 1,5 opakowania)
na piankę:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
na wierzch:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, odkleić od papieru, ułożyć na paterze i zapiąć obręczą tortownicy.

Truskawki i jagody umieścić w osobnych rondelkach, zasypać cukrem i dusić kilka minut. Następnie zmiksować. Galaretki truskawkowe do masy truskawkowej rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki fioletowe także rozpuścić w szklance wody. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody. 

Przygotować masę truskawkową: serek zmiksować z musem malinowym. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Na końcu dodać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić. 

Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody.  Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia. 

2 komentarze: