Bardzo lubię sałatki makaronowe, zwłaszcza te pikantne. Pierwszy raz wzbogaciłam ją o smażone pieczarki i to był strzał w dziesiątkę, smakowała nam bardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia.
Składniki:
- szklanka makaronu kokardki
- puszka fasoli
- puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- cebula
- 150 g pieczarek
- ząbek czosnku
- filet z kurczaka
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- chilli
- 2 łyżki oleju
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju a następnie wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć. Przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu z pieczarek usmażyć fileta pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Papryki pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, szczypiorkiem i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odsączyć i przepłukać. Wszystkie składniki razem połączyć i odstawić na dwie godziny, żeby smaki się połączyły.
WYGLĄDA PYSZNIE
OdpowiedzUsuń