ciastka francuskie z gruszką i serem


Ciasto francuskie jest świetnym rozwiązaniem gdy potrzebujemy czegoś słodkiego na ostatnią chwilę. Często korzystam z niego dodając najróżniejsze dodatki i owoce. Jesienią bardzo lubię połączenie gruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać ze sobą na wycieczkę czy do szkoły jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek.

Składniki na 6 sztuk:

  • arkusz ciasta francuskiego 
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 2 gruszki
  • szczypta cynamonu
Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów, w połowie wyciąć foremką otwory. Na kawałki ciasta bez dziur nałożyć po łyżce sera i ułożyć kawałki gruszek. Przykryć ciastem z wyciętymi otworami i mocno zlepić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około kwadransa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Wieki już nic z ciasta francuskiego nie piekłam...
    Twoje ciacha kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam i są przepyszne,bardzo polecam ! pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń