Ciasto francuskie jest świetnym rozwiązaniem gdy potrzebujemy czegoś słodkiego na ostatnią chwilę. Często korzystam z niego dodając najróżniejsze dodatki i owoce. Jesienią bardzo lubię połączenie gruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać ze sobą na wycieczkę czy do szkoły jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek.
Składniki na 6 sztuk:
- arkusz ciasta francuskiego
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- 2 gruszki
- szczypta cynamonu
Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów, w połowie wyciąć foremką otwory. Na kawałki ciasta bez dziur nałożyć po łyżce sera i ułożyć kawałki gruszek. Przykryć ciastem z wyciętymi otworami i mocno zlepić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około kwadransa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Mniam to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszności !!
OdpowiedzUsuńWieki już nic z ciasta francuskiego nie piekłam...
OdpowiedzUsuńTwoje ciacha kuszą niesamowicie :)
Właśnie zrobiłam i są przepyszne,bardzo polecam ! pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuń