Nie wiem który to już z kolei przepis na drożdżówki na blogu ale na pewno będzie się ich pojawiało coraz więcej. Moja córeczka uwielbia drożdżówki więc pieczemy je często, a że nie lubię monotonii to za każdym razem kombinuję z przepisem tak, żeby powstał nowy. W tych puszystych bułach połączyłam ser i marmoladę czyli jak dla nas duet idealny.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 15 g drożdży
- szczypta soli
na nadzienie:
- 1/2 szklanki marmolady
- 200 g białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo:
- jajko
- 1/2 łyżki cukru pudru
Mleko lekko pogrzać dodać łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do przesianej mąki, dodać resztę cukru pudru, sól i jajko. Wyrabiać ciasto powoli dolewając wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie się odklejać od ścianek miski przestać wyrabiać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i budyniem. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 10 kółek naczyniem większym od szklanki, np. kuflem. Resztę ciasta podzielić na 20 wałeczków. Na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem ułożyć kółeczka z ciasta. Po dwa wałeczki zaplatać wokół siebie i ułożyć wokół kółka zostawiając miejsce na środku. Na środek wycisnąć masę serową a marmoladę wycisnąć w "oczka" zaplecionych wałeczków. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec do zrumienienia czyli około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Chyba piękniejszych sobie nie można wyobrazić! ;) Boskie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeuroczo! Rewelacyjne
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają
OdpowiedzUsuń